De #6 beste duikplekken op Bonaire in onze ervaring!

Deel dit:

Bonaire staat bekend om hun duikplekken. Er zijn minstens 50 kantduikmogelijkheden en zelfs meer die toegankelijk zijn met een boot. Klein Bonaire is ook bereikbaar en heeft maar liefst 23 duikplekken. Klein Bonaire is alleen per boot bereikbaar maar staat ook in deze top 6 weergegeven.

Duik spot #1: Zout pier

Aan de zuidwestkant van het eiland ligt de Zout Pier, die alleen met de auto te bereiken is. Deze duikplek heeft deze naam gekregen vanwege de zoutinstallaties op het terrein die beheerd worden door Cargill, een internationaal zoutbedrijf. Deze installatie heeft pilaren in de zee die een unieke duikplek vormen voor duikers. De pilaren zijn gevormd met veel verschillende koralen, zoals sponzen, harde koralen en gorgonen, die veel verschillende vissen, veel schildpadden en andere soorten aantrekken.

De duikstek staat ook bekend om zijn “dubbele rif”. Dit fenomeen bestaat niet echt uit twee afzonderlijke riffen, maar dood koraal scheidt het en wordt daarom dubbelrif genoemd. Hierdoor valt de overgang tussen ondiepe en diepe koralen beter op. De combinatie van een lage rifhelling, veel leven en de structuur maakt dit een unieke duik.

IMG 0830

Duik spot #2: Red Slave

Een andere geweldige en rustige duikplek is Red Slave op het zuidelijke deel van het eiland. De locatie is genoemd vanwege de slavenhuizen. De plek is zelden druk en kan door elke duiker worden bezocht, maar alleen met voorzorg. Dit is een perfect voorbeeld van kantduiken waarbij je het water ingaat, maar een sterke stroming kunt vasthouden, wat gevaarlijk kan zijn omdat deze naar open zee leidt. Minder ervaren duikers zouden een begeleide duik moeten overwegen.

De riff is vrij complex en ziet veel stroming, wat resulteert in een gemengde omgeving van harde en zachte koralen met sponzen en zeezwepen. Het zachte koraal bedekt het gedeelte tot aan de kust en het rif daalt, harde koralen bedekken de rifwand. Hier komen allerlei soorten voor zoals barracuda’s, snappers en ook adelaarsroggen worden hier veelvuldig gezien. Hier worden jonge vissen aangetroffen, zoals de Atlantische trompetvis of de slanke vijlvis.

caribbean 4231999 1280

Duik spot #3: Hilma Hooker, Angle City

Een andere unieke duiklocatie is Hilma Hooker aan de zuidwestkant. Deze plek staat bekend om zijn bootwrak dat zich op 31 meter van het oppervlak bevindt, waardoor het een bezienswaardigheid is voor gevorderde duikers. De plek kan ’s ochtends behoorlijk druk zijn en moet aan het eind van de middag bezocht worden om drukte te voorkomen.

Het schip kent veel verhalen, maar de meesten zijn het er over eens dat het voor de wal moeite had moeten hebben met het roer en zonder bemanning naar de haven werd gesleept. Er bestond een vermoeden van illegaal drugstransport op het schip en de kapitein werd nooit geïdentificeerd. Ze lieten haar zinken en legden haar op de huidige positie vast. Dit is nu de thuisbasis van vele soorten en is ongelooflijk om te snorkelen en duiken. Aan de kant van Hilma Hooker ligt Angle City. Dit kan gecombineerd worden en is de duik waard!

SportDiver 20240425 101450

Duik spot #4: La Dania’s/Karpata

Deze locaties aan de noordwestelijke kant van het eiland zijn twee afzonderlijke duiklocaties, maar kunnen worden gecombineerd tot één fantastische duik. Niet iedereen weet hoe er te komen, dus de camping is rustig en vredig. Een korte klifsprong is de startpositie voor de duik en kan als uitdagend worden ervaren. Ook de uitgang is uitdagend en alleen te vinden met iemand met ervaring. Deze duik is voor meer ervaren duikers, maar een begeleide duik is zeker mogelijk en de moeite waard. De lange riff laat een mix van harde koralen zien. Deze zien eruit als onderwatersculpturen en verbergen meerdere soorten schuilplaatsen, zoals krabben en jonge vissen.

Duik spot #5: Vista Blue

Een andere fantastische duiklocatie is Vista Blue, gelegen op de uiterste zuidelijke hoek van het eiland. Deze plek staat bekend om zijn gecombineerde rifstructuur die tot 36 meter zakt. Het rif heeft zandkanalen en veel zachte koralen tot 15 meter diepte. Er is een mix van hard koraal, gorgonen, hertshoornkoraal en zelfs koraal dat niet zo gebruikelijk is. Er zijn veel jonge vissen en een hoge biodiversiteit. Dit is de thuisbasis van vele soorten, zoals onder meer papegaaivissen, snappers, kogelvissen, murenen, doktersvissen, doktersvissen en barracuda’s. Het wordt aanbevolen om boven de 23 meter te blijven om het meeste uit de duik te halen.

Duik spot #6: Ebo’s special/Ebo’s reef

Naast het vasteland van Bonaire hebben duikers ook de mogelijkheid om Klein Bonaire te bezoeken. Dit kleine eiland vóór de kust van Bonaire staat ook bekend om hun verscheidenheid aan duikplekken. Eén daarvan is Ebo’s special. Dit ligt dichtbij Westpunt aan de noordkant van het eiland. Het rif is hier uitzonderlijk mooi en heeft kleine grotten die onderdak bieden aan veel vissen en krabben. Beide duikplekken hebben hun naam gekregen van Ebo Domacassé, de eerste duikpionier op Bonaire. Ebo’s Reef heeft een ondiepe grot waar tandbaarzen verblijven. Tussen het koraal kun je ook een slapende verpleegsterhaai tegenkomen.

Beginners Tip

Ben je een beginner of wil je je vaardigheden opfrissen? Something Special en Cha Cha Cha Beach zijn 2 duikplekken aan de uiteinden van de boulevard in Kralendijk met gemakkelijke toegang en geleidelijke afdalingen. Deze plekken zijn de thuisbasis van veel jonge soorten en hebben prachtige structuren. Het terrein is toegankelijk, heeft vrijwel geen stroming en is niet zo druk als sommige andere plekken op het eiland. De perfecte manier om te beginnen!

IMG 0831 2

Geïnteresseerd? Bekijk al onze cursussen -> Dive Factory
Wil je de andere blogs lezen? -> Dive Factory Blogs

Socials:
Instagram
TikTok

Deel dit: