Ostro – wat?

Deel dit:

Ostracods

Alhoewel wanneer puur fonetisch uitgesproken je kunt denken aan iets vies van ostra, is deze verschijning van mosselkreeftjes toch echt iets heel anders. Slechts een paar dagen per maand, vlak na volle maan, vindt onderwater een zeer speciaal schouwspel plaats. Sommige onder ons noemen het de dans van de opgewonde garnalen, waarbij ze er niet heel ver naast zitten. Het gaat hier om heel kleine diertjes die niet met het blote oog te zien zijn, maar het stofje wat ze uitscheiden wanneer ze zich verplaatsen wel. ze maken een soort van dans als voorspel op het parings ritueel, en daarbij geeft het stofje, wanneer het in aanraking komt met de zuurstof in het water, een lichtje. deze lichtjes zijn wel te zien met het blote oog, en laten zich het best omschrijven als vuurpijlen die uit het koraal omhoog geschoten worden.

Wie heeft het licht uitgedaan?

Ze gaan continu aan en uit, overal om je heen. gedurende 20 minuten waan je je in de efteling, maar dan onderwater. Je weet niet wat je ziet!! En gister avond, 10-maart-2023, was zo een speciale avond. Ik sta stipt om 18.00 uur bij de Divefactory, want om 18.45 gaat de zon onder en dan begint het schouwspel 45 min. erna. We moeten dus de spullen in orde maken, tanks checken, lampen testen en naar de duikstek rijden. We kiezen voor Invisibles, een mooie stek in het zuiden waar geen bebouwing is, dus geen last van zogenaamd strooi licht. Tevens staat deze stek bekend om zijn prachtige zacht koraal, en laat dat nou net zijn wat we zoeken voor onze Ostracods duik! Wanneer we ons in het water laten glijden is het al donker.

Het spectakel begint

We klikken 1 lampje aan en zwemmen langzaam over de uitgestrekte zandvlakte richting het rif. We weten dat we op een diepte van 9 meter moeten zijn en zoeken daar naar een zandplekje waarop we eventueel de vinnen kunnen laten rusten. Nog voordat we ons goed en wel geinstalleerd hebben zien we de eerste vuurpijltjes al uit het zachte koraal om ons heen omhoog schieten, onze monden vallen open van verbazing …… zelden hebben we het fenomeen zo mooi kunnen waarnemen als hier! Als we 20 minuten later terug zwemmen worden we uitgezwaaid door een eagle ray en een grote groene vrij zwemmende murene. Op de zandvlakte zien we duidelijk de kuiltjes waar overdag roggen hebben gelegen en eenmaal op sta diepte aangekomen worden de vinnen uitgedaan en lopen we het strand weer op. Bij de auto wordt tijdens het omkleden al druk gepraat over wat we net gezien hebben. Iedereen, en ik niet in de laatste plaats, is onder de indruk van dit schouwspel. Wat een top avond!!

Wilt u dit nu ook eens meemaken? informeer dan bij ons naar de mogelijkheden!!

 

 

Deel dit: