Verken de levendige zee- en natuurwereld van Bonaire

Deel dit:

Het eiland is een verborgen parel die bekend staat om zijn schoonheid, levendige zeeleven en dieren in het wild. Dit kleine eiland staat bekend als een duikparadijs en biedt een ongeëvenaarde mogelijkheid om ongerepte koraalriffen te verkennen en een rijk scala aan terrestrische en marine soorten tegen te komen. Deze blogpost duikt in het ecosysteem en ontdekt wat deze bestemming tot een must-visit maakt en waarom je de levendige zee- en natuurwereld van Bonaire zou moeten verkennen.

 

Onderwaterwonderland: het onderwaterleven van Bonaire

Het marine ecosysteem van Bonaire is te danken aan de inzet van het eiland voor natuurbehoud. De hele kustlijn is aangewezen als reservaat, een status die het sinds 1979 behoudt. Hierdoor kon het zeeleven bloeien, waardoor Bonaire een van de beste duikbestemmingen ter wereld is.

 

Koraalriffen en mariene heiligdommen

De koraalriffen van Bonaire behoren tot de gezondste in het Caribisch gebied, met meer dan 350 vissoorten en 57 soorten zacht en steenachtig koraal. De riffen zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf de kust, waardoor duikers en snorkelaars ze gemakkelijk kunnen verkennen. Populaire duikplekken zoals het Bari Reef, bekend om zijn hoge biodiversiteit, en de Hilma Hooker, een gezonken schip dat is omgebouwd tot een van de favoriete riffen, bieden unieke onderwaterervaringen.

Onze marine soorten

  1. Zeeschildpadden: Bonaire herbergt drie soorten zeeschildpadden: de karetschildpad, de groene en de onechte karetschildpad. Deze prachtige wezens worden vaak gezien terwijl ze zwemmen in de buurt van de riffen of nestelen op de stranden van het eiland, zoals het neststrand.
  2. Zeezoogdieren: De wateren rond Bonaire worden bezocht door dolfijnen, vooral de speelse spinnerdolfijnen. Af en toe kunnen bultruggen ook worden gespot tijdens hun trekseizoen.
  3. Kleurrijke vissen: Scholen levendige papegaaivissen, maanvissen en vlindervissen zijn veelvoorkomende bezienswaardigheden. De ongrijpbare hengelaarsvissen en zeepaardjes, gecamoufleerd tegen het koraal, zijn een genot voor duikers. Tips hierover worden van duiker op duiker doorgegeven.

 

Aardeschatten: het wildleven van Bonaire

Buiten de oceaan herbergt het landschap van Bonaire een unieke verscheidenheid aan flora en fauna, aangepast aan het droge klimaat van het eiland. Vogels, leguanen, flamingo’s en andere soorten zijn overal op het eiland te zien.

Schermafbeelding 2024 05 19 om 09.17.19Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park beslaat bijna een vijfde van het eiland en is een toevluchtsoord voor wilde dieren. Dit beschermde gebied omvat een reeks habitats, van stranden en zoutvlakten tot met cactussen bedekte heuvels en mangroven. Het park heeft een duikverbod waardoor het koraal in de omgeving behouden blijft.

 

Onze land- en luchtsoorten

  1. Flamingo’s: Een van de meest iconische van Bonaire is de Amerikaanse flamingo. Pekelmeer Flamingo Sanctuary is de thuisbasis van een van de grootste broedkolonies in het Caribisch gebied.
  2. Leguanen: Het eiland staat ook bekend om zijn populatie groene leguanen, die je vaak kunt zien zonnebaden of op zoek bent naar voedsel.
  3. Vogelleven: Bonaire is een paradijs voor vogelaars, met meer dan 200 vogelsoorten. Naast flamingo’s kun je soorten vinden als de Caribische parkiet, de bruine pelikaan en de geelschouderamazonepapegaai.
  4. Endemische soorten: Bonaire herbergt verschillende soorten die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals de Bonaire-zweepstaarthagedis en de met uitsterven bedreigde Bonaire-parkiet.

IMG 0942

Behoudsinspanningen

De toewijding van Bonaire aan het behoud van de natuurlijke omgeving blijkt duidelijk uit de talrijke natuurbehoudsinitiatieven. Het Bonaire National Marine Park hanteert strikte regels om de riffen en het zeeleven te beschermen.

pexels laura nijssen 1093398205 20672883

Op het land werken organisaties als STINAPA Bonaire (Stichting Nationale Parken) onvermoeibaar aan het beheer en behoud van de natuurlijke hulpbronnen van het eiland. Deze gebieden zijn strikt beperkt en worden met camera’s bewaakt.

 

Eco-vriendelijke Tourisme

Bezoekers van Bonaire worden aangemoedigd om deel te nemen aan milieuvriendelijke activiteiten die de impact op het milieu minimaliseren. Duurzame toeristische praktijken, zoals verantwoord duiken en snorkelen, vogelobservatietochten en begeleide natuurwandelingen, stellen toeristen in staat de natuurlijke schoonheid van Bonaire te waarderen en tegelijkertijd bij te dragen aan het behoud ervan.

Toeristen betalen tijdens een vakantie het STINAPA-ticket van $ 40. Dit ticket geeft recht op snorkelen en/of duiken of het beoefenen van watersporten in de wateren van Bonaire. Het ticket geeft ook toegang tot het nationale park. Toeristen betalen ook de Nature Fee ($75) bij aankomst op de luchthaven. Dit is voor de ontwikkeling van het lokale onderwijs, bedrijfsleven, cultuur en infrastructuur, maar ook voor het behoud van de wilde natuur en het zeemilieu van Bonaire.

Vibrant Marine and Wildlife

Wil je meer lezen? Blog
Meer over STINAPA: STINAPA

Deel dit: